Pandemia Covid-19 durează de mai mult de un an de zile, iar în acest timp, peste 70 de milioane de persoane au trecut prin boală și au supraviețuit. Este firesc, așadar, să avem cu toții întrebări:
Dacă am făcut deja boala, suntem imuni?
Este posibilă reinfecția?
Dacă ne îmbolnăvim din nou, cum este al doilea episod?
Vaccinul este eficace, dacă am făcut deja un episod de boală?
Știm deja, din experiențele cu alte tipuri de coronavirus, că imunitatea după boală este incertă și că nu este garantată protecția prelungită. Încă se cercetează dacă prezența anticorpilor împotriva virusului asigură protecția împotriva reinfectării.
Am avut deja infectie cu Covid-19, dar poate reaparea?
Este o situație rară însă, conform cu Organizația Mondială a sănătății, acest lucru este posibil. Literatura de specialitate a publicat până la finalul anului 2020, doar 6 cazuri de reinfectare cu Covid-19.
Un bărbat din statul Nevada (SUA) a avut două episoade de boală. Prima dată, după un test pozitiv Covid-19 în aprilie 2020, a avut simptome ușoare și a fost tratat la domiciliu. Apoi, în timpul perioadei de recuperare (mai 2020), a mai făcut două teste ce au ieșit negative. Ulterior însă, în luna iunie, s-a îmbolnăvit din nou iar testul a fost pozitiv. După acest al doilea episod, bărbatul și-a revenit.
Un alt pacient din Hong Kong a avut un episod simptomatic de Covid-19, iar la al doilea test, efectuat la aeroport, după o călătorie în Europa, a ieșit pozitiv deși era asimptomatic. Secvențierea genomului a adus la iveală o altă tulpină a virusului, iar producerea anticorpilor s-a petrecut doar în al doilea episod.
Diferentele dintre Reinfectie, Recadere si Repozitivare.
Reinfecția presupune ca un pacient ce s-a îmbolnăvit o dată și s-a recuperat, s-a infectat mai apoi din nou. Asta înseamnă și că orice test RT-PCR a fost confirmat pozitiv la mai mult de 90 de zile de la primul episod. În acest caz, pacientul suspectat de reinfectare ar trebui izolat.
Recăderea sau reactivarea presupune reapariția simptomelor Covid-19, confirmate pozitiv prin testare la mai puțin de 90 de zile de la o primă infecție. Cercetările nu sunt concludente dacă un pacient în recădere ar trebui izolat sau nu.
Repozitivarea presupune ca un pacient asimptomatic să fi avut teste negative, până la maxim 90 de zile de la o primă infecție. Estimările spun că într-un asemenea caz nu este vorba despre virus și nu ar necesita izolare.
Cum este al doilea episod de Covid-19?
În câteva dintre cazurile studiate până acum, al doilea episod a reprezentat o formă mai severă de boală, necesitând spitalizare. Cercetările sunt în desfășurare, iar testarea anticorpilor ar putea fi o soluție pentru determinarea cât mai exactă a șanselor ca al doilea episod să fie mai sever.
Surse:
www.cdc.gov
www.medscape.com
www.reuters.com