Eficiența testului PCR

PCR (polymerase chain reaction – reacția de polimerizare în lanț) este o tehnică folosită de mult timp în laboratoare și constă în segmentarea unei porțiuni specifice din ADN, pentru a o putea copia și amplifica pentru viitoarele studii. În mod natural, o celulă va trece prin procesul de mitoză, unde aceasta se va separa în două secțiuni, fiecare cu copia ei de ADN. PCR practic mimează procesul pe care corpul nostru îl execută privind separarea celulelor și copierea ADN-ului, dar la o scară mult mai mare, pentru ca acestea să poată să fie studiate în laborator.

Diferența dintre ADN și ARN

ADN-ul și ARN-ul diferă când vorbim despre structură, funcții și stabilitate. Ambele au o bază azotată:

ADN: adenina A, guanina G, timina T și citozină C
ARN: adenina A, guanina G, uracil U și citozină C

După cum observăm, ARN-ul are uracil, în timp ce ADN-ul are timină, dar diferențele nu se opresc aici. Primul exemplu are două lanțuri polinucleotidice (policatenar), în timp ce ARN-ul are un singur lanț polinucleotidic (monocatenar).

Cum funcționează tehnica PCR

Tehnica PCR a fost dezvoltată pentru copierea segmentelor specifice din ADN, dar codul genetic al virusului arhicunoscut este ARN. Ele sunt destul de similare, dar totuși diferite și necesită efectuarea anumitor procese de laborator pentru ca testul să fie eficient în cazul ARN-ului. De aceea testul se numește RT – PCR (Reverse Transcription Polymerase Chain Reaction). Practic, testul vechi PCR a fost adaptat noilor cerințe și optimizat pentru a putea detecta Covid-19.

RT – PCR este folosit pentru a amplifica segmentele din ARN cu ajutorul unei enzime speciale, pentru a produce cADN. Apoi, cu ajutorul ADN-ului se efectuează testul propriu-zis în care se detectează prezența virusului. Într-o primă instanță, se preia o mostră de salivă și/ sau una nazală pentru test. Acestea sunt trimise într-un laborator unde sunt trecute prin anumite procese de încălzire și răcire, pentru a putea transforma și implementa materialul genetic în ADN. Apoi, folosind diferite tehnici complexe, cum ar fi prin adăugarea unor substanțe chimice, se poate observa dacă virusul este, sau nu, prezent in organism.

Eficiența testului RT – PCR

Nu vom trece peste detaliile tehnice de laborator folosite pentru detectarea virusului, dar sunt mai multe moduri prin care acesta poate fi ineficient. Există destul de multe variabile care pot influența rezultatul: modalitatea de recoltare, riscul de contaminare a probei, nivelul de igienizare al laboratorului, echipamentele folosite și așa mai departe. Deși este posibil ca testul să fie foarte eficient, sunt multe aspecte care trebuie urmate pentru a asigura că rezultatul este unul corect.

Știm cu toții că au existat destul de multe cazuri când rezultatul a fost fie fals–pozitiv sau fals–negativ. Conform unui studiu efectuat în luna August 2020 de către cei de la Harvard, nu se știe cu exactitate cât de eficiente sunt testele, dar sunt mai multe aspecte care pot afecta rezultatul:

Modalitatea de recoltare a specimenului: cât de steril este mediul, uneltele de recoltare și așa mai departe
Modalitatea de depozitare a specimenului: din nou un accent pe mediul în care este recoltat, ce tip de recipient este folosit, unde este depozitat, la ce temperatură, etc.
Laboratorul care efectuează testele: există un număr mare de laboratoare care efectuează testul RT – PCR și este recomandat să alegeți unul de renume, cu experiență în domeniu

Virusul este nou, ceea ce înseamnă că și toate testele sunt noi, iar oamenii de știință din domeniu încearcă să ofere o soluție populației. De aceea e posibil ca testele să nu fie 100% eficiente și mai avem, rareori, un fals–pozitiv sau un fals–negativ.