Este firesc ca un virus să sufere mutații în procesul său de copiere în milioane de exemplare în celule infectate. Există astfel posibilitatea ca sistemul imunitar să nu îl mai recunoască. Precum în cazul virusului gripal, apare riscul reinfecției, datorită unei alte tulpini, diferită de prima. În cazul virusului SARS-CoV-2, cercetările au demonstrat că acesta a suferit mutații lent. Astfel, există 7 tulpini principale ale virusului.
Sunt anticorpii suficienți pentru a mă proteja de reinfectare?
Studiile realizate până în prezent precizează că răspunsul imun ar putea persista 6 luni sau mai mult, protecția dată de anticorpi nefiind valabilă pe tot parcursul vieții.
“90% dintre pacienții care au fost infectați cu coronavirus vor dezvolta un răspuns imun în care se formează anticorpi, indiferent dacă au avut o formă asimptomatică, ușoară sau severă de infecție.”, a menționat Maria Van Kerkhove (Organizația Mondială a Sănătății).
În cadrul studiul efectuat în perioada aprilie-noiembrie 2020, au fost evaluate 12180 de cadre medicale angajate în cadrul Oxford University Hospitals. Aceste persoane se numărau printre cele care aveau cel mai mare risc de a se infecta. Acest studiu a evidențiat că este foarte puțin probabilă reinfectarea cel puțin 6 luni de la prima infecție. Pentru unele persoane, acest răspuns imun ar putea să se diminueze după câteva luni. Totuși, studiile arată că răspunsul imun natural la infecție va persista cel puțin câteva luni.
Așadar, “un an de zile de pandemie și încă mai avem multe de învățat”, a mai spus Maria Van Kerkhove.
Vaccinul mă va proteja de reinfectare?
Studiile efectuate pentru evaluarea vaccinului Pfizer/BioNTech – incluzând persoane fără istoric de boală, dar și pe cele deja expuse anterior la Covid-19 – a sugerat că vaccinul ajută inclusiv la prevenția reinfectării. Totuși, CDC sugerează că pacienții care au avut deja infecția, ar putea aștepta cca. 3 luni de la momentul infecției, înainte de a se vaccina.
Ca atare, medicii recomandă în continuare precauția. Fiindcă testarea anticorpilor nu a fost făcută fiecărui pacient, nu se știe exact cât de multă protecție oferă nivelul de anticorpi prezenți în organism. Ca atare, cea mai sigură strategie pentru protecția împotriva infectării Covid-19, este în continuare cea de izolare – până la imunizarea colectivă prin vaccinare.